TT-Ekonomi

Satsningar på datasäkerhet ökar kraftigt

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

De globala investeringarna i digital säkerhet ökar med över 12 procent i år och passerar motsvarande drygt 1 000 miljarder kronor, enligt en prognos från analysföretaget Gartner.(TT)

Det är inte bara de senaste årens hackerattacker som ökar investeringarna i datasäkerhet. Den europeiska dataskyddslagstiftningen GDPR, som infördes i våras, ställer nya och hårda krav på både företag och organisationer.

När Gartner rankar vad som ligger bakom de ökande investeringarna kommer säkerhetsrisker först, sedan företagens eller organisationernas egna it-behov och därefter förändringar inom respektive industri. Men skyddet av människors personliga integritet är en snabbklättrare och tar omkring 10 procent av de totala investeringarna nästa år.

Gartner har spaltat upp investeringarna på ett lite luddigt sätt, men av årets dryga 1 000 miljarder kronor går hälften till något som kallas "säkerhetstjänster", 125 miljarder går till skydd av de egna it-infrastrukturerna, och 110 miljarder till nätverksskydd.

Enligt prognosen kommer investeringarna att öka till 124 miljarder dollar (drygt 1 100 miljarder kronor) under 2019.