TT-Ekonomi

Vätan slår ut vassen i Danmark

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

För den som till äventyrs tänker sig ett vasstak i julklapp börjar det se bistert ut. Vinterskörden av vass i Skandinaviens största reservat verkar inte kunna bli av på grund av för höga vattennivåer. Det är blött i Vejlerne på Danmarks nordvästkust för tillfället. För blött.(TT)

Det är blött i Vejlerne på Danmarks nordvästkust för tillfället. För blött.

– De kör med bandfordon på botten av vass-skogen, men maskinerna kan inte skörda i så djupt vatten som vi har i reservatet just nu, säger driftsansvarige Niels Lisborg till DR P4 Midt & Vest.

Förra året var allt skördat före jul. Om det överhuvudtaget ska bli någon skörd denna säsong krävs en längre period med torrt väder och ostliga vindar, alternativt riktigt kallt väder, så att vattennivåerna sjunker.

Skördemaskinerna körs upp från Nederländerna, där danska vasstak är populära eftersom de anses vara hållbarare än konkurrenter från Östeuropa och Kina.

Men skördearbetet uppskattas även av djurlivet, enligt Niels Lisborg.

– Om inte vass-skogen skördas med jämna mellanrum kommer den långsamt att växa igen med örter och buskar, vilket drabbar de ovanliga fåglar och andra djur som finns här.