TT-Feature

"Gräns" kan bli bästa europeiska film

TT-Feature Artikeln publicerades

"Gräns" eller "Borg"? Eller kanske "The house that Jack built"? Dessa tre filmer finns med bland de 49 som har valts ut av Europeiska filmakademin i den första sorteringen till årets prisutdelning. Senare i höst kommer man att presentera en lista över de filmer som får de slutliga nomineringarna.(TT)

Förra året blev det storseger för Sverige, då Ruben Östlunds "The square" vann alla de sex EFA-priser den nominerats till.

Årets prisutdelning äger rum i Sevilla den 15 december. Ali Abbasis "Gräns", Janus Metz "Borg" och Lars von Triers "The house that Jack built" kommer att slåss om nomineringar med bland annat Xavier Legrands "Custody", Paul Kings "Paddington 2", den hyllade danska "Den skyldige" och Erik Poppes "Utøya 22 juli".

Efter all uppmärksamhet som "Gräns" och dess huvudrollsinnehavare Eva Melander har fått sedan filmen vann sektionen Un Certain Regard vid årets Cannesfestival lär den ligga bra till för att få en plats bland de slutliga nomineringarna.

– Det vore ju jättekul och stort om vi kommer med bland dem som slutnomineras, säger Eva Melander till TT.

Hon ser just nu fram emot den svenska premiären för "Gräns" med galapremiär på måndag.

– Direkt efteråt åker jag till USA för att hjälpa till med lanseringen där och sedan till Toronto, där filmen ska visas.

I februari börjar hon inspelningen av en ännu hemlig svensk tv-serie.

– Jag får inte säga någonting om den ännu.