TT-Feature

Karen Blixen-museet behöver ny finansiering

TT-Feature Artikeln publicerades

Finansieringen av danska författaren Karen Blixtens museum håller på att ta slut - om inte nya pengar kommer in så kan museet och hemmet komma att behöva stänga om två år, enligt styrelseordförande Michael Bjørn Nellemann. - Museets existens är hotat.(TT)

Finansieringen av danska författaren Karen Blixtens museum håller på att ta slut - om inte nya pengar kommer in så kan museet och hemmet komma att behöva stänga om två år, enligt styrelseordförande Michael Bjørn Nellemann.

– Museets existens är hotat. Det är dyrt att driva de bevaringsvärda byggnaderna och den tillhörande parken. Därför har det tärt på Karen Blixens arv genom åren, även om museet har skurit ner och sparat på allt som varit möjligt. Till skillnad från många andra museer har det här varit privatdrivet sedan 1991, men nu går det inte längre, säger han till Frederiksborgs läns tidning.

Han säger också att de nu behöver hjälp för att inte behöva stänga.

Mette Abildgaard, gruppledare i folketinget för Det konservative folkeparti, säger till tidningen att hon föreslagit att museet ska få ett årligt driftstillskott på två till tre miljoner kronor.

Karen Blixen levde mellan 1885 och 1962. Hennes verk är bland de mest översatta när det kommer till danska författare - exempelvis är hennes självbiografiska roman "Den afrikanska farmen" översatt till 66 språk.