TT-Feature

Kommission om kränkningar mot skådespelare

TT-Feature Artikeln publicerades

Teaterförbundet och Svensk scenkonst tillsätter en gemensam gransknings- och åtgärdskommission för att komma tillrätta med sexuella trakasserier och andra kränkningar inom deras område.(TT)

I samband med det stora skådespelaruppropet i Svenska Dagbladet har det framkommit anonyma berättelser om kränkningar och sexuella övergrepp. Redan på torsdagen möttes Teaterförbundet och Svensk scenkonst för ett möte, vilket fortsatte på fredagen.

– Det har varit konstruktivt och vi har pratat mycket utifrån vad vi behöver göra nu, säger Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, till TT.

Förutom att organisationerna tillsätter en gemensam gransknings- och åtgärdskommission planeras enkätundersökningar ur både arbetsgivar- och arbetstagarperspektiv.

Sedan ska Svensk scenkonst kalla in verksamhetsledare för sina medlemsorganisationer till en dag där de tillsammans ska skapa en grund för fortsatt arbete. Motsvarande bjuder Teaterförbundet in sina fackliga förtroendevalda, berättar Mikael Brännvall.

– Målsättningen är att säkerställa sunda och säkra arbetsplatser som är fria från sexuella trakasserier. Det är det vi måste lägga grunden för nu, säger han om åtgärderna.

Han säger att kommissionen ska titta på hur de arbetar med frågorna nu, analysera enkäterna och föreslå skarpa förslag till åtgärder.

– Vi har en massa idéer om hur man ska jobba med frågorna, men ska vi ta det här seriöst måste vi analysera vad det är som har hänt, vad det är som inte fungerar och vilka åtgärder som leder mot målet, säger Mikael Brännvall.