TT-Feature

Kontroversiell Ari Behn-serie till Sverige

TT-Feature Artikeln publicerades

I augusti 2016 kom beskedet att den norska prinsessan Märtha Louise och författaren Ari Behn ska skiljas. I dokumentärserien "Ari och halva kungariket" skildras Behns första år efter skilsmässan - hur är det att gå från att vara en del av kungafamiljen till att vara frilansande konstnär och helgpappa?(TT)

I augusti 2016 kom beskedet att den norska prinsessan Märtha Louise och författaren Ari Behn ska skiljas. I dokumentärserien "Ari och halva kungariket" skildras Behns första år efter skilsmässan - hur är det att gå från att vara en del av kungafamiljen till att vara frilansande konstnär och helgpappa?

– Jag trodde att jag hade kontroll, men plötsligt stod jag där utan barnen. De är inte runt mig hela tiden längre - stojet är borta. Det är en fysisk smärta i kroppen, eller en avgrundskänsla, säger Behn i dokumentären.

Nu är det klart att dokumentärserien kommer till Sverige - den får premiären på strömningstjänsten Viafree i dag.

Inför den norska premiären i mars i år hyrde Ari Behn in en advokat för att försöka stoppa serien. Hans manager Geir Håkonsund sa då till Dagens Næringsliv att norska TV3 ingått ett "final cut"-avtal med Behn, vilket skulle ge honom möjlighet att avgöra vad dokumentären visar.

Norska TV3 hävdade dock att Behn sett och godkänt avsnitten.

– Behn har godkänt dem. Samtidigt är det så att han inte är redaktör för produktionen, vilket innebär att hans godkännande inte krävs för att vi ska kunna sända serien, sa programdirektören Andreas Bakka Hjertø till Dagens Næringsliv i mars.