Annons
Nyheter

Mansfri festival fälls för diskriminering

Att beskriva Statementfestivalen som "mansfri" är en överträdelse av diskrimineringsförbudet, skriver Diskrimineringsombudsmannen (DO) i ett utlåtande. Däremot anser DO inte att någon enskild person har diskriminerats.(TT)
Publicerad 17 december 2018

Festivalen gick på sin hemsida ut med information om att man inte välkomnade andra besökare än kvinnor, transpersoner och icke-binära. Men i praktiken hindrades inte män från att köpa biljett eller komma in på festivalen.

””

Ingen skada

Annons

EU-domstolens praxis gör gällande att offentliga uttalanden som avskräcker vissa personer från att ta del av en verksamhet ändå utgör grund för diskriminering, skriver Diskrimineringsombudsmannen. DO anser däremot inte att någon enskild person har lidit skada av festivalledningens uttalanden om att män inte är välkomna.

Festivalen startades på initiativ av komikern Emma Knyckare efter många rapporter om sexuella övergrepp på festivaler under 2017. Under Statementfestivalen rapporterades inga övergrepp eller brott alls, enligt polisen.

””

"Vägledande för andra"

DO:s beslut om att genomföra tillsynen av arrangemanget kommer inte från någon enskild person. Inte heller kommer det att bli någon påföljd för festivalarrangörerna.

””

Emma Knyckare skriver i ett sms till TT att hon och festivalledningen tagit del av beslutet:

"Det är trist att vad 5 000 kvinnor, icke-binära och transpersoner vittnat som en livsomvälvande festivalupplevelse samtidigt får några få cis-män att gå i taket. Succén med Statement visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet. I övrigt har vi inga kommentarer, vi är upptagna med att förändra världen."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons