TT-Feature

Musiker fängslade i Georgien för satanism

TT-Feature Artikeln publicerades

Två medlemmar i grekiska metalbandet Rotting Christ fängslades under ett turnéstopp i Georgien. Sångaren Sakis Tolis säger att myndigheterna stämplade dem som terrorister på grund av bandets namn, skriver musiktidningen NME.(TT)

När Rotting Christ-medlemmarna anlände till Georgiens huvudstad Tbilisi i torsdags blev sångaren Sakis Tolis och hans bror, trummisen Themis Tolis, stoppade av polis vid gränskontrollen.

"Vi fick våra pass och mobiltelefoner beslagtagna och leddes till en fängelsecell. När vi krävde att få veta varför vi greps blev vi tillsagda att det var hemliga uppgifter", säger Sakis Tolis i ett uttalande som citeras av nättidningen The Quietus.

Senare fick de veta av bandets juridiska ombud att Georgiens säkerhetspolis satt dem på en lista över "oönskade element", eftersom de ansågs vara satanister och i förlängningen därför ansågs benägna att begå terrorbrott.

"Vi fick inte ha någon kontakt med någon på utsidan under tolv timmar. Cellen var liten och smutsig och förhållandena dåliga", skriver Sakis Tolis.

De återstående två bandmedlemmarna undslapp den omilda behandlingen eftersom de inte delade efternamn med Tolis-bröderna. Deras bokningsagent i Georgien kunde med hjälp av sina kontakter till slut få bröderna fria. Bandet kunde genomföra sin spelning i Tbilisi och sedan fortsätta turnén till Armenien.