TT-Feature

Nielsen om SVT-dramat: "Extremt originellt"

TT-Feature Artikeln publicerades

Connie Nielsen återvänder till Danmark för första gången på 14 år. För även om miniserien "Liberty" utspelas i Tanzania bygger den på en av den moderna danska litteraturens mest hyllade verk.(TT)

"Liberty", som regisserats av svenske Mikael Marcimain, bygger på en bok av den danske författaren Jakob Ejersbo. Han skrev tre böcker om Afrika, varav "Liberty" är den tredje och sista, innan han bara 40 år gammal gick bort i cancer 2008. Böckerna har hyllats inte minst i Danmark och har bland annat setts som en motvikt till de koloniala inslagen i Karen Blixens författarskap.

"Liberty" utspelas på 1980-talet bland biståndsarbetare och företagare i Tanzania. I rollistan återfinns, förutom Hollywoodstjärnan Connie Nielsen, bland andra Magnus Krepper, Sofie Gråbøl och Carsten Bjørnlund.

"Spännande och unikt"

I boken skildras allt ur två unga pojkars synvinkel - i serien har man i stället lyft fram de vuxna.

– Vi ville inte att det skulle se ut som en ungdomsserie. Jag tycker det är spännande och unikt, speciellt nu när det talas om in- och utvandring. Här ska de vuxna rädda världen, men de visar sig vara egoister, de är inga förebilder, de stjäl och de är otrogna, och några upplever att det inte går att vara idealister, säger regissören Mikael Marcimain.

Connie Nielsen hade läst boken tidigare och är full av beundran över det sätt man har ändrat storyn, från barn- till vuxenperspektivet.

– Det är ett extremt originellt sätt att göra en filmatisering.

"Det var på tiden"

Nielsen har en mångårig Hollywoodkarriär sig, och kunde häromåret ses som drottning Hippolyta i "Wonder Woman" och "Justice league".

– Det var på tiden att kvinnor får ta plats på film. Jag har alltid velat främja kvinnor på riktigt, att de inte bara ska ses som männen ser på dem. Det här är öppningen och jag hoppas att männen också tänker så. Tyvärr finns det många män som inte vill vara nummer två i en film med en kvinna som huvudperson, säger Nielsen.

Om rollfiguren Katrina i "Liberty" säger hon:

– Hon är en kvinna som inte hittar ut till att få vara kvinna. Hon har alltid ett behov av att vara beskyddad, kommer det ett tåg som en man kör så hoppar hon på det.

"Liberty" får premiär i SVT1 den 10 september.