TT-Feature

(O)kändisarna på Instagram

TT-Feature Artikeln publicerades

Att Avicii har två miljoner följare på Instagram är kanske inte så konstigt. Men hur kommer det sig att en 16-årig kille från Stuvsta har nästan 20 000 följare från hela världen? Vi har tittat närmare på Instagrams dolda talanger och en bildkultur som växer sig allt starkare.(TT)

Måns Zelmerlöv, Rihanna, Channing Tatum och Reese Witherspoon. De har alla Instagramkonton där de delar med sig av sina privatliv. Bilder som förut levererades av impopulära paparazzifotografer läggs nu upp med fyndiga bildtexter av stjärnorna själva. Skillnaden, förutom avsaknaden av suddiga zoom-bilder, är att kommunikationen sker på deras villkor. En premiss som har gett fler än de allra största stjärnorna möjligheten att synas.

"Yoga girl", "Tattoos of Instagram" och "Wisslaren" är tre svenska konton som har miljontals följare från hela världen. De tillhör toppskiktet av en ny sorts kändisar som blivit "stora på Instagram" på grund av konstnärliga bilder och inspirerande budskap snarare än en lyckad musikkarriär. Och fler är på uppgång.

Hamnade på lista

På Instagram heter han "Thomssond" och är en uppskattad fotograf med 18 700 följare. Varje bild han lägger upp får mellan 500 och 1 000 likes. I verkligheten heter han David Thomsson och är en 16-årig Stuvstakille som ska börja gymnasiet i höst. För ett år sedan hade han 2 000 följare, sedan hamnade han på Instagrams lista över "rekommenderade konton" för nya användare, och då exploderade det.

– Jag fick 10 000 följare på 2 veckor, det var helt sjukt, berättar David Thomsson.

Efter det har det bara tickat på. Följare föder följare. David beskriver Instagram som ett litet samhälle där folk med samma intressen följer varandra, nästan som en subkultur. Även om fotograferandet är något som han är genuint intresserad av är han osäker på att han hade fotat lite mycket - och lika bra - utan Instagram.

– Man får så mycket inspiration och direkt feedback, inom tio minuter vet jag vad folk tycker om bilden.

Direktkontakt och ett effektivt sätt att marknadsföra sig, oavsett om man är känd eller ej, bidrar möjligen till att fototjänsten är den snabbast växande bland sociala medier.

Demokratiskt forum

En annan som har förstått fototjänstens potential är Karlstadbon Joacim Lundin som startat Instaview, en plattform på nätet där han intervjuar och presenterar fotografer som är verksamma på Instagram. I maj fick han Scandinavian Photos stipendium för årets bloggprojekt och han siktar på att utöka samarbetet med såväl svenska som utländska fotografer. Han tror att dragningskraften i Instagram ligger i möjligheten att skräddarsy sitt flöde, till skillnad från Facebooks brus.

– Ur ett demokratiskt perspektiv är Instagram otroligt, det spelar ingen roll vad du har för kön, hur du ser ut eller varifrån du kommer för alla har tillgång till samma kvadrater. Utrustningen är sekundär och det kreativa fotot primärt, säger Joacim Lundin.