TT-Feature

Satirisk veganstorfilm gjord med hjärta

TT-Feature Artikeln publicerades

Netflix-producerade "Okja" blev en snackis i Cannes. Nu finns den att se på filmtjänsten, vilket skådespelaren Jake Gyllenhaal uppskattar: - Tajmningen för den här filmen är perfekt, speciellt i mitt land där vi rent politiskt tar steg bakåt.(TT)

"Okja" handlar om Mija, en 13-årig flicka som bor på den sydkoreanska landsbygden och tar hand om en jättestor gris, som mest påminner om en gullig flodhäst. Det är heller inte vilken gris som helst, utan en noga framavlad sort. Skaparen är ett globalt företag, vars entusiastiska vd Lucy Mirado (Tilda Swinton) vill hejda världssvält och virar medierna runt sitt lillfinger.

När företaget kommer för att hämta grisen, med en prillig tv-veterinär (Jake Gyllenhaal) i spetsen, inser Mija (Ahn Seo-Hyun) att hennes Okja ska slitas ifrån henne för att bli någons middag. Lite slumpartat slår hon sig ihop med några militanta djurrättsaktivister för att ta tillbaka sin vän.

Miyazaki och Spielberg

Med inspiration från den store naturlyrikern Hayao Miyazaki och mästaren i barndomsmagi, Steven Spielberg, har sykoreanske Bong Joon-Ho ("The host") skrivit historien tillsammans med Jon Ronson.

– Det handlar om naturen kontra kapitalism, det är något jag gärna hade diskuterat med Miyazaki, han är en favorit, sa Bong Joon-Ho på en presskonferens för filmen i Cannes.

Tackade Netflix

"Okja" visades vid årets filmfestival, där den kastades rätt in i debatten om huruvida filmer som inte visas på biograf verkligen har i huvudtävlingen att göra. Bong Joon-Ho lät meddela att han bara var tacksam för att strömningstjänsten Netflix hade gett honom en stor budget och all frihet att göra sin film på det sätt han ville.

Tilda Swinton, som även är samproducent för filmen, lade till att "Okja"-gänget inte kommit till Cannes för att vinna priser:

– Vi vill visa vår film. Det är underbart att få se den på stor duk. Men låt oss vara ärliga, de flesta filmer som visas här ser folk aldrig på bio.

På presskonferensen gav sig även Jake Gyllenhaal in i diskussionen om hur "Okja" ska visas.

– Det är bra att vi har en diskussion nu om hur konst ska distribueras. När det gäller frågan om plattform är det bara en välsignelse om en film kan nå ut så här brett.

Mediesatir

"Okja" är svår att genrebestämma, den är både dramatisk och rolig. Men det mediesatiriska budskapet är tydligt, liksom inställningen till storskalig livsmedelsproduktion. Den har redan kallats för den första vegan-blockbustern.

Jake Gyllenhaal får frågan om filmen är ett miljöpolitiskt ställningstagande:

– Det är väl tydligt att alla vi som har gjort filmen bryr oss mycket. Tajmningen för den här filmen är perfekt, speciellt i mitt land där vi rent politiskt tar steg bakåt.