Annons
Nyheter

Skarpsynt humorist Tunbjörkade världen

Han hade börjat planera en retrospektiv utställning, men döden kom emellan. Drygt tre år efter Lars Tunbjörks bortgång visar Fotografiska i Stockholm en stor utställning med hans ikoniska bilder samtidigt som fotoboken "Lars Tunbjörk - retrospektiv" ges ut.(TT)
Publicerad 14 september 2018

När Lars Tunbjörk avled i en hjärtattack i april 2015 hade han så smått börjat jobba med en ny utställning och en fotobok. Han hade ett enormt material att arbeta med - men tvekade ändå inför att ställa ut sitt livsverk.

””

Flod av material

Annons

Det tog tid innan hon orkade fullfölja idén om en fotobok och en utställning. Och det har inte varit helt lätt att välja i den flod av material som Tunbjörk lämnade efter sig: minst 30 000 kontaktkartor, vilket motsvarar över en halv miljon exponeringar.

””

Nästan alla bilder som visas på Fotografiska har varit publicerade tidigare, i olika tidningar och fotoböcker. Tanken är att skildra Lars Tunbjörks utveckling som fotograf ända från tiden på Borås Tidning under tidigt 1980-tal till de sista naturbilderna som togs till ett projekt som aldrig hann avslutas. Redan tidigt märks den Tunbjörkska särprägeln - hur han vände och vred på det välbekanta, hur han satte fingret på vardagssurrealismen som andra missade.

Humor och värme

En närsynt man som bokstavligt talat står med näsan i en bok, en munk som spelar fotboll med sig själv på en öde grusplan, en tant som får hjälp av sina väninnor med att prova en ny behå - utanpå den tjocka ylleklänningen. Allt fångat i stunden, på helt vanliga pressfotouppdrag.

””

En viktig vägdelare i Lars Tunbjörks karriär var en stillbildsfilm som han gjorde på uppdrag av SVT i det krisdrabbade Liverpool under Thatcher-eran. Den svenske fotografen hade guidats runt i staden av vanliga Liverpoolbor - men när han återvände för att visa dem resultatet blev han utskälld och ifrågasatt. De kände varken igen sig själva eller sin stad i hans bilder.

””

I "Landet utom sig" som kom 1993 hade Lars Tunbjörk grävt där han stod. I knallebygderna kring hemorten Borås, på Bert Karlssons bjärta sommarparadis Skaraland, under alkoholmarinerade för- och efterfester på campingplatser och dragspelsstämmor.

Folkhemmet rämnar

Bilden av ett rämnande folkhem i grälla färger och avslöjande blixtbelysning kom som en chock för många betraktare. En del värjde sig och tyckte att Lars Tunbjörks bilder var fula, på gränsen till elaka. Men i historiens backspegel är de flesta överens om att "Landet utom sig" var ett pionjärverk, som kongenialt skildrade ett samhälle i stark förändring.

I projekt som "Home", "Kontor" och Tunbjörks kanske mest personliga verk "Vinter" fortsatte han att skildra människans existentiella utsatthet, med samma blandning av humor och allvar, fulhet och skönhet.

Maud Nycander hoppas att även en ung publik ska kunna ta till sig boken och utställningen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons