TT-Feature

"Trälarna"-författaren Sven Wernström död

TT-Feature Artikeln publicerades

Sven Wernström, som skrivit böckerna "Trälarna", har avlidit, 93 år gammal. Han somnande in i stillhet under natten till i torsdags, skriver Norrköpings Tidningar. Wernström debuterade 1945 och han skrev ett hundratal böcker, som "Mexikanen" och "De hemligas ö".(TT)

Sven Wernström, som skrivit böckerna "Trälarna", har avlidit, 93 år gammal. Han somnande in i stillhet under natten till i torsdags, skriver Norrköpings Tidningar.

Wernström debuterade 1945 och han skrev ett hundratal böcker, som "Mexikanen" och "De hemligas ö". Hans kännetecken var att föra in klassperspektiv i sina berättelser för barn och ungdomar.

Mest känd var han för romansviten "Trälarna" från 1973-1981. I åtta böcker, som alla utspelar sig i Norrköping, skildrade han fattigdom och förtryck under nästan 1 000 års svensk historia.

– Jag ägnade tio år av mitt liv åt den. Och det är mitt livs verk. Jag har skrivit hundra andra böcker men de är inte lika bra, sade han till Norrköpings Tidningar 2013.

Sven Wernström föddes 1925 i Stockholm och växte upp i ett arbetarhem på Södermalm. Sedan 1970 bodde han på Vikbolandet utanför Norrköping.