Annons
Nyheter

Bakgrund: Detta är mässling

Tolv fall av mässling har konstaterats sedan den 10 december. Sahlgrenska universitetssjukhuset uppmanar personal att vaccinera sig. Men vad är egentligen mässling, hur allvarlig är sjukdomen och hur ser symptomen ut? Mässling orsakas av ett mycket smittsamt virus.(TT)
Publicerad 3 januari 2018

Mässling orsakas av ett mycket smittsamt virus. Sjukdomen är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands.

Innan vaccinet kom gick sjukdomen i vågor i Sverige med toppar var tredje till femte år med tiotusentals rapporterade fall, och de flesta hade haft sjukdomen vid 15 års ålder. Under det tidiga 1900-talet dog flera hundra om året i sjukdomen. Bättre hygien och matvanor gjorde att antalet dödsfall sedan sjönk i landet.

Annons

Lång kamp mot sjukdomen

Allmän vaccination av barn mot mässling infördes 1971 men vaccinationstäckningen var låg under första delen av 1970-talet och mässling var fortfarande vanligt förekommande. 1981 rapporterades 3 540 fall, över 350 behövde sjukhusvård och 15 drabbades av hjärninflammation.

1982 infördes det kombinerade vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR), och den inhemska smittan stoppades i slutet av 1980-talet.

De flesta har skydd

De allra flesta barn vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. De flesta svenskar har också ett livslångt skydd mot sjukdomen, men det finns en grupp som kan behöva komplettera med ytterligare en dos.

En liten del av befolkningen födda mellan 1960 och 1970 har varken haft sjukdomen eller fått någon dos vaccin. Personer födda mellan 1960 och 1980 har bara fått en dos vaccin, vilket kan innebära att de saknar immunitet eftersom en dos mässlingsvaccin har en effektivitet om cirka 92-95 procent.

Feber, hosta och utslag

Mässling ger hög feber, torrhosta, irriterade och ljuskänsliga ögon. Efter några dagar kommer sedan utslagen. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter det att utslagen har kommit. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller någon följdsjukdom.

Inkubationstiden är 7-18 dygn. Det finns ingen behandling mot mässling, men febernedsättande läkemedel kan göra att det känns lite bättre.

Annons

Farliga följdsjukdomar

Följdsjukdomar kan vara öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation. Mässling kan också leda till allvarlig inflammation i hjärnan, men det är ovanligt. En hjärninflammation kan ge skador som inte försvinner och kan också vara livshotande.

Ring alltid först!

Kontakta alltid sjukvården om du misstänker att du eller någon närstående har fått mässlingen. Eftersom mässling är så smittsamt ska du alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit.

Om du behöver träffa en läkare kan du då få gå direkt till ett undersökningsrum utan att först vänta i väntrummet, för att undvika att smitta andra.

Svår att upptäcka

Mässling är en sjukdom som kan vara svår att diagnostisera, eftersom symptomen under det första dygnet kan likna vanlig influensa. Utslagen på huden kommer först tre till fyra dagar in i förloppet. Och eftersom mässling är ovanligt i Sverige har många läkare aldrig ens sett detta i praktiken. Diagnosen ställs därför oftast genom blodprov.

Källor: Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten

TT

Annons
Annons
Annons
Annons