TT-Inrikes

Barns immunförsvar utreds av forskare

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En studie vid Karolinska Institutet (KI) visar att spädbarns immunförsvar utvecklas dramatiskt under första veckorna efter födseln. Det som förvånade forskarna var hur lika utvecklingen var mellan de olika barnen i studien.(TT)

Med ny teknik har forskare kunnat följa nyfödda barn och hur de anpassar sig till världen utanför mammans mage. Det är första gången man kartlägger hur immunförsvaret förändras under de första veckorna i livet.

"Det verkar som att alla barnen följer ett och samma mönster, där deras immunsystem svarar med exakt samma sekvens av dramatiska förändringar. Nästan som en välkoreograferad dans, en inövad rutin", säger Petter Brodin, läkare och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid KI, i ett pressmeddelande.

Studien har följt 100 individer och jämfört blodprov från första, fjärde och tolfte levnadsveckan. Vissa av barnen är födda mycket för tidigt och vissa inom beräknad tid. Resultaten ska hjälpa forskarna att förstå nyfödda barns infektionskänslighet och de risker som finns med att födas för tidigt.

I framtiden hoppas man kunna följa immunsystemets utveckling och kanske även ha möjlighet att styra det i olika riktningar. Enligt forskarna skulle man då kunna förebygga autoimmuna sjukdomar och allergier.