Butiker läxas upp efter falska svar
””
Enligt en undersökning från Svensk fågel gav merparten av 71 testade butiker fel svar när det gäller var köttet i kycklingspetten i delikatessdisken kommer ifrån. Initialt påstod personalen i de flesta fall att ursprunget var Sverige, men vid närmare kontroll visade det sig att kycklingen i majoriteten av fallen var thailändsk.
Nu kallar konsumentminister Per Bolund och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) livsmedelbranschen till möte.
På stort allvar
””
Det finns i dag inget krav på ursprungsmärkning på den här typen av produkter och regeringen har hittills inte arbetat aktivt för en sådan lagstiftning.
TT: Hur ser ni på ert eget ansvar i det här?
””
Mer exakt vad det skulle kunna handla om går varken han eller Bolund in på.
Stoppa tidigt
Det är samtidigt normalt inte farligt att äta kyckling från andra länder, och även svensk kyckling har visat sig innehålla antibiotikaresistenta bakterier. Men intresset för ursprung ökar och det är viktigt att livsmedelsbranschen kan möta det, anser ministrarna.
””
TT