TT-Inrikes

SSAB frias från dödsolycka med tjära

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Två män dränktes i tjära och omkom vid koksverket i Luleå. En chef vid SSAB åtalades för arbetsmiljöbrott, men han har nu friats av både tingsrätt och hovrätt. De två arbetarna, anställda vid ett entreprenadföretag, skulle i oktober 2013 ta upp ett hål i en cistern som skulle tömmas på stenkolstjära.(TT)

Två män dränktes i tjära och omkom vid koksverket i Luleå. En chef vid SSAB åtalades för arbetsmiljöbrott, men han har nu friats av både tingsrätt och hovrätt.

De två arbetarna, anställda vid ett entreprenadföretag, skulle i oktober 2013 ta upp ett hål i en cistern som skulle tömmas på stenkolstjära. Men under arbetet brast cisternväggen och männen dränktes i utströmmande tjära.

En platschef vid SSAB åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren begärde också att ståljätten skulle betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Men i juli förra året frikände Luleå tingsrätt chefen och avslog yrkandet om företagsbot. Utslaget överklagades, och på fredagen fastställde hovrätten för övre Norrland domen. Åklagaren har, fastslår domstolen, inte visat att olyckan berodde på att någon vid företaget begått något brott. SSAB behöver därför inte heller betala någon bot.

TT har inte lyckats nå kammaråklagare Christer Forssman som väckte åtalet.