TT-Inrikes

Skolor kritiseras efter mord på hemlös

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Skolungdomar i Huskvarna upplever att de har fått för lite stöd i skolan efter mordet på en hemlös man i staden, uppger Sveriges Radios Ekot. En rektor i kommunen fattade beslut om att inte ta upp det som har hänt i skolklasserna eftersom "det bara skulle leda till mer rykten".(TT)

Ann-Sophie Darby, barnpsykolog på Barnpsykologgruppen är kritisk till beslutet.

– I alla slags krissituationer - och det här är ju verkligen en krissituation - ska man gå ut med all relevant information man har, just för att minska ryktesspridningen, säger hon till TT.

16-åring häktad

Den 8 augusti hittades en hemlös man död i en park i Huskvarna. I torsdags häktades en 16-årig pojke misstänkt för att ha mördat mannen. Även en annan person, som är under 15 år, misstänks vara inblandad i mordet och har tilldelats ett juridiskt biträde. De elever som har intervjuats av Ekot säger att de har känt sig utlämnade åt rykten och efterlyser mer information.

Ann-Sophie Darby poängterar att hon själv inte har varit involverad i Huskvarna-ärendet, men säger att skolor generellt ska ha beredskap för hur man hanterar krissituationer.

– De flesta skolor och förskolor har och ska ha egna kristeam. Och kommunerna ska också ha egna kristeam som går in vid större händelser som mord eller att personal har blivit anhållna för sexuella övergrepp. Där har man ofta ganska klart för sig hur information ska gå till och vem som ska lämna ut den.

Blixtsnabba rykten

I dag går ryktesspridningen via exempelvis sociala medier blixtsnabbt och små, små detaljer kan vrida innehållet åt ett annat håll, konstaterar hon.

– Det är rena viskningsleken. Det är också en anledning till att det är viktigt att gå ut med officiell information.

Grundskolechefen David Norrfjärd är, tillsammans med de enskilda rektorerna, ansvarig för hanteringen av ärendet i Huskvarna.

– Det kommer säkert att finnas en rad olika uppfattningar, tankar och känslor runt vår hantering och hur information sker, säger han till Ekot.