TT-Inrikes

Etiopiens ambassadör kallad till UD

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Utrikesdepartementet har kallat till sig Etiopiens ambassadör för att framhålla vikten av att rättsprocessen mot den svenska hjärtläkaren Fikru Maru slutförs "utan ytterligare fördröjning", bekräftar Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.(TT)

Utrikesdepartementet har kallat till sig Etiopiens ambassadör för att framhålla vikten av att rättsprocessen mot den svenska hjärtläkaren Fikru Maru slutförs "utan ytterligare fördröjning", bekräftar Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Ambassadören träffade utrikesråd Ulrika Modéer som bland annat framförde kritik mot att rättegången mot Fikru Maru återigen skjutits up.

– Det viktigaste just nu är ju att Etiopien fullföljer rättegången och det är något vi framhåller vid alla möten med företrädare för Etiopien, säger Linn Duvhammar.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Han har under tiden åtalats för flera olika brott men friats. Det senaste åtalet gäller terrorbrott för hans påstådda roll som initiativtagare till ett våldsamt upplopp på det fängelse han satt fängslad. Rättegången inleddes i augusti 2017 men har skjutits upp vid flera tillfällen.

Dom skulle ha meddelats den 12 mars med domstolen meddelade då att man skjuter upp beslutet ytterligare. Besked väntas nu först den 24 april.