TT-Inrikes

Fågeldöden fortsätter i Malmö

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett femtiotal gräsänder i Slottsparken i Malmö har dött av misstänkt förgiftning, rapporterar Sydsvenskan. - Det har varit i genomsnitt fem änder per dag och det har nu hållit på i tio dagar, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret, till TT.(TT)

Ett femtiotal gräsänder i Slottsparken i Malmö har dött av misstänkt förgiftning, rapporterar Sydsvenskan.

– Det har varit i genomsnitt fem änder per dag och det har nu hållit på i tio dagar, säger Ola Enqvist, naturvårdare på gatukontoret, till TT.

Tre gräsänder ska analyseras av Statens veterinärmedicinska anstalt. Men det står redan klart att samtliga fåglar testats negativt för fågelinfluensa. Sjukdomsförloppet stärker misstanken om att botulism ligger bakom, enligt Enqvist.

– Men vi vet ännu inte, det skulle också kunna vara blågröna alger, vilket skulle innebära att vi får agera på ett annat sätt, säger Enqvist.

Malmö stad försöker i nuläget stoppa fågeldöden genom att öka tillflödet av friskt vatten, lyfta bort algansamlingar samt slå på luftning i dammen för att öka syresättningen.

– Vi gör vad vi kan för att förbättra vattenkvaliteten. Men det tråkiga är att fåglarna inte slutar dö trots att vi gjort de här åtgärderna. Nu ser vi över möjligheten att installera en större pump, säger Ola Enqvist till Sydsvenskan.