Annons
Nyheter

Fler livsmedel ska berikas med D-vitamin

Två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett för lågt intag av D-vitamin än rekommenderat och efter förslag från Livsmedelsverket utökas nu kraven på obligatorisk D-vitaminberikning av livsmedel. Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan för D-vitamin.(TT)
Publicerad 16 april 2018

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan för D-vitamin. För att behålla en tillräcklig nivå under vintern behöver människor i de nordiska länderna få i sig mer från kosten. Det saknas breda representativa studier om D-vitaminnivåer hos svenskar, men tidigare matvaneundersökningar indikerar att två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett lägre intag än rekommenderat.

För lite

””
Annons

För att fler ska få i sig tillräckligt har myndigheten drivit igenom en utökning av den obligatoriska D-vitaminberikningen av livsmedel. Mjölk som omfattas av kraven på berikning är en bra källa för D-vitamin men från och med den 16 maj i år ska fler produkter inkluderas samtidigt som de nuvarande nivåerna höjs.

Av de nya kraven berörs särskilt tillverkare av vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölk samt fil, yoghurt och flytande margarin som fram tills nu berikat sina produkter på frivillig basis. Även ekologiska produkter omfattas av den nya lagstiftningen.

Saknas kunskap

D-vitamin, som finns naturligt i till exempel fisk, skaldjur, ägg och kött, reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på vitaminet kan orsaka rakit, så kallade "engelska sjukan" hos barn, samt benuppmjukning hos vuxna, berättar Åsa Brugård Konde.

””

För att företagen ska hinna anpassa sig till de nya berikningskraven kommer de äldre reglerna att fortsätta gälla under en övergångsperiod, till och med den 15 maj 2020.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons