TT-Inrikes

Strömmen tillbaka på hela Gotland - till slut

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Först var hela Gotland strömlöst. Sedan halva ön. Men från niotiden på kvällen hade alla elabonnenter åter strömförsörjning. - Vi vet att problemet inträffade när vi gick över från ett reservdriftsläge till normalläge i en station som är hjärtat i nätet.(TT)

Först var hela Gotland strömlöst. Sedan halva ön. Men från niotiden på kvällen hade alla elabonnenter åter strömförsörjning.

– Vi vet att problemet inträffade när vi gick över från ett reservdriftsläge till normalläge i en station som är hjärtat i nätet. Men vad som egentligen hände ska vi analysera den närmaste tiden, säger Ulf Nyman, ställföreträdande elnätschef vid Gotlands Energi, till TT efter att det andra avbrottet avhjälpts.

Problemen började på eftermiddagen, då hela Gotland blev strömlöst. Vid halv sju på kvällen hade alla fått elen tillbaka, men det dröjde inte så länge innan det blev strömlöst igen. Denna gång drabbades omkring 20 000 av totalt cirka 42 000 abonnenter. Det var inte en specifik del av ön som drabbades, utan avbrottet märktes på många håll.

Strömavbrotten drabbade inte minst krögare och andra näringsidkare, vars kassasystem låg nere.