TT-Inrikes

Kejsarörnen på sällsynt besök i Skåne

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En kejsarörn, en art som normalt skyr Sverige vintertid, har valt att stanna i Skåne i år. Rovfågeln - en av Europas största - har vid flera tillfällen setts i sjölandskapet mellan Svedala och Skurup, rapporterar Sydsvenskan. - Jag står och tittar på den just nu faktiskt.(TT)

En kejsarörn, en art som normalt skyr Sverige vintertid, har valt att stanna i Skåne i år. Rovfågeln - en av Europas största - har vid flera tillfällen setts i sjölandskapet mellan Svedala och Skurup, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag står och tittar på den just nu faktiskt. Vi gjorde en liten utflykt för att se om vi kunde se örnen igen - och det gick ju bra, säger ornitologen Christian Ljunggren till TT på söndagseftermiddagen.

Han berättar att det är ett 15-tal fågelskådare som fått förmånen att njuta av örnens flykt vid Gärdslöv utanför Skurup.

Fågeln observerades redan i oktober. Enstaka besök av kejsarörn har förekommit tidigare i Skåne, men att fågeln övervintrar är mycket sällsynt. Kejsarörnen, som blir 70-85 centimeter lång, kan ha ett vingspann på över två meter. Den är huvudsakligen mörkbrun men har en ljust brungul nacke och några andra ljusa partier.