TT-Inrikes

Kvinnliga jihadister ökat hot i Europa

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De senaste två åren har antalet personer som grips misstänkta för jihadistiska aktiviteter i Europa nästan fördubblats. Och kvinnor och barn spelar en allt viktigare operativ roll, enligt årsrapporten från den europeiska polismyndigheten Europol.(TT)

De senaste två åren har antalet personer som grips misstänkta för jihadistiska aktiviteter i Europa nästan fördubblats. Och kvinnor och barn spelar en allt viktigare operativ roll, enligt årsrapporten från den europeiska polismyndigheten Europol.

"Kvinnliga militanta jihadister i väst står inför färre hinder för att spela en operativ roll i en terroristattack än vad män gör, och framgångsrika eller förhindrade attacker som utförs av kvinnor i västländer kan fungera som inspiration för andra" står det i rapporten enligt nyhetsbyrån AFP.

Förra året greps sammantaget 718 personer misstänkta för brott kopplade till terrorism med jihadistiska förtecken. 2014 var siffran 395. En av fyra som greps förra året i Storbritannien var en kvinna, en ökning med 18 procent från 2015, enligt Europol.

Samtidigt sjönk de faktiska attackerna i Europa från 17 år 2014 till 13 förra året.