Annons
Nyheter

Lag mot tiggarutnyttjande får kritik

Regeringen siktar på att skärpa lagen för att komma åt utnyttjande av tiggare. Polisen är positiv till förslagen, men flera domstolar säger nej. Den rödgröna regeringen vill inte förbjuda tiggeri, däremot vill den komma åt personer som exploaterar tiggare.(TT)
Publicerad 26 februari 2017

Den rödgröna regeringen vill inte förbjuda tiggeri, däremot vill den komma åt personer som exploaterar tiggare. Regeringen har därför skickat ut förslag på två nya lagbestämmelser på remiss: "Otillbörligt ekonomiskt utnyttjande av annan" och "Utnyttjande av annans nödläge".

De nya bestämmelserna är tänkta att komplettera lagen mot människohandel för att till exempel komma åt personer som tar betalt för att en tiggare ska få sitta på en viss plats. Det handlar också om att komma åt personer som tagit hutlöst betalt för transporter till Sverige, eller för kost och logi i Sverige och sedan pressar de skuldsatta att tigga tills de betalat av skulden.

Annons

Domstolar avstyrker

Flera domstolar avstyrker dock förslagen i sina remissvar. Göta och Svea hovrätt ser klara tillämpningsproblem eftersom det är oklart vilka handlingar som ska straffas. Göta hovrätt tycker att det vore bättre att utvidga den befintliga lagen mot ocker. Även Malmö tingsrätt tycker att det är oklart vilka nya handlingar som ska bestraffas som inte redan omfattas av människohandel och bedrägeri. Göteborgs tingsrätt varnar för att konsekvenserna av förslagen är oklara och att de kan få en vidare tillämpning än vad som är tänkt. Södertörn tingsrätt ifrågasätter dessutom behovet av de nya lagbestämmelserna.

Åklagare positiva

Åklagarmyndigheten är positiv till lagförslagen, även om den anser att det är otydligt vilka handlingar som ska bestraffas. Myndigheten anser att dagens lagstiftning är otillräcklig för att komma åt de som tar betalt för att tigga på allmän plats eller på annat sätt utnyttjar tiggare.

I en rapport från december 2015 uppgav polisen att ingen fällts för människohandel för tiggeriändamål 2013-2015. Däremot gjordes 55 polisanmälningar 2015 och 23 året innan.

Polisen är positiv till de nya straffbestämmelserna och skriver i sitt remissvar att de markant ökar möjligheten att även arbeta mot de former av utnyttjande som inte rör sexuella ändamål.

Bland förslagen som skickats på remiss finns också ändringar i lagen mot människohandel som ska göra det lättare att komma åt olika typer av människohandel. De förslagen ser domstolarna mer positivt på.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons