Annons
Nyheter

Långa slaktköer pressar nötproducenter

Långa väntetider för att få skicka djur till slakt gör att lantbrukare tvingas planera slakt tidigare, skriver ATL, Lantbrukets affärstidning. Och brist på foder och halm gör det komplicerat för många producenter.(TT)
Publicerad 12 mars 2018

De stora svenska slakterierna har väntetider mellan två och fyra månader från det att en uppfödare anmäler ett djur till slakt, till dess att slaktbilen kan komma.

Orsaken är en nedgång i efterfrågan på kött samt brist på foder och halm efter sommarens dåliga väder. Det gör att producenternas marginaler har minskat och fler anmäler slaktdjur i god tid så att köerna byggs upp, enligt Anders Kälvelid, inköpschef på Skövde slakteri.

””
Annons

För nötproducenter innebär det att trogna kunder får byta slakterier och KRAV-märkta djur riskerar att slaktas som konventionella med tapp på flera tusen kronor, enligt lantbrukare som ATL har pratat med.

Ann Ahnfors driver ekologisk nötuppfödning i liten skala vid släktgården i Dalarna. Hon fick vänta ett halvår på att få skicka två kor till slakt och med fler djur att mätta än planerat så tvingas de fodra för hand för att minska spillet. Slaktköerna har gjort att familjen nu beslutat att bara ha nötkreatur för husbehov.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons