TT-Inrikes

Löfven på resa mellan brott och straff

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det finns, enligt statsminister Stefan Löfven (S), inget mer "sossigt" än att skärpa straff och satsa mer på polisen. Men några riktade lönesatsningar tänker han inte lova poliser han möter på sin miniturné på tema trygghet, brott och straff.(TT)

– Vi vill se fler poliser och bättre villkor och därför skjuter vi till resurser, sen får myndigheten hantera det gentemot de fackliga organisationerna. Men jag noterar att polischefen också säger att högre löner är en fråga som de ser framför sig, säger statsministern.

På turnéns första dag träffar han, förutom ortsbor, även poliser i Svenljunga och Kinna och håller möte i Bollebygd.

– Det är klart det finns speciella bekymmer i storstäderna, men vi har oro ute på landsbygden för annan typ av kriminalitet än skjutningar, därför vill jag vara i Svenljunga och träffa ett antal relativt nyutbildade poliser för att höra hur de ser på yrket.

Många oroliga

Det är för många medborgare som är oroliga, säger han.

– De undrar: kommer polisen överhuvudtaget? Kan man bli utsatt för inbrott eller stöld? säger Löfven som vill ta tillfället i akt att lyssna och samtidigt förklara vad regeringen gör.

Ingenting eller inte mycket, brukar oppositionen och andra kritiker säga om vad regeringen presterar på området.

Löfven hävdar dock att regeringen sedan dag 1 har satsat på att stärka polisen och se till att poliserna blir fler, och att straffen skärps (hittills för ett trettiotal brott). Han kan dock knappast lova att det kommer att finnas poliser överallt som har möjlighet att komma när någon kallar. Det ansvaret skjuter han över till polisledningen.

– Polismyndigheten avgör fördelningen av resurserna. Men vi skjuter till både för att det ska bli fler poliser, att de ska komma närmare och för att de ska få bättre villkor.

Inte bara elände

Andra dagen handlar mest om Uppsala, med nedslag på centralstationen och i orosdrabbade förorten Gottsunda.

– Det är inte bara en resa för att titta på det problematiska och eländiga utan också för att höra med poliser och andra i rättsväsendet vad de behöver för ytterligare verktyg för att kunna göra ett ännu bättre jobb.

Tredje dagen blir det Karlskoga samt ett besök på den så kallade Kumlabunkern, det vill säga kriminalvårdsanstalten utanför Kumla. Löfven lägger sedan ett tag extra mycket tid på att tala om straff, snarare än vägen bort från brottets bana. Men han håller inte riktigt med om beskrivningen.

– För att klara det långsiktigt måste vi dels vara hårda här och nu. Men vi ska också knäcka långtidsarbetslösheten, skolorna ska fungera och bostadsområdena vara trevliga och schyssta. Det är både och som är det riktigt sossiga.