TT-Inrikes

LRF rustar inför evakuering av kreatur

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Bönder som bor nära skogar där det brinner kan tvingas evakuera sina gårdar med alla djur när bränderna sprider sig eller ändrar riktning. LRF är därför på jakt efter tomma ladugårdar. - Vi har hittat platser för 400 kor och 100 får, säger Maria Jonsson, LRF Gävleborgs regionordförande.(TT)

Bränderna som härjar i stora delar av landet gör att flera hundra människor hittills tvingats lämna sina hem. När det gäller stora gårdar med kreatur är processen krångligare, då det krävs både speciella transporter och någonstans att härbärgera djuren.

– I går morse (torsdag) började vi leta platser för ett antal djur i fall branden ändrar riktning. Det är så man måste jobba, i förebyggande syfte. Är det mjölkkor det handlar om så behöver man hitta en tom ladugård med resurser, säger Maria Jonsson på LRF Gävleborg.

Hjälp med transporter

Lantbrukarnas riksförbund har lokalgrupper i hela landet som nu samverkar för att hjälpa bönder i de utsatta områdena. Många medlemmar har även erbjudit sig att hjälpa till med transporterna om det skulle behövas.

– Man kan inte ta hjälp av vem som helst. När man evakuerar så måste man se till så att djuren kommer i en samlingsfålla och sedan upp på bilar. Är det mjölkkor så måste man vara väldigt försiktig vid transporten så de inte får juverskador. Man vill hålla grupperna så intakta som möjligt, för att underlätta när man ska frakta tillbaka djuren, säger Maria Jonsson.

"Naturligtvis oroliga"

Vid skogsbränderna i Västmanland 2014 fick djur flyttas från området till betesmarker och tomma ladugårdar norrut i landet. I Gävleborgs län brinner det på flera ställen i Ljusdals kommun och ett hundratal personer har fått lämna byn Kårböle.

– Alla blev bryskt påminda om hur nära det är när röken låg tät i hela Gävleborg i går. Eld är inget att leka med och den har förflyttat sig jäkligt snabbt. Vi är trygga med vår beredskap men är naturligtvis oroliga över om branden drar i väg åt något håll, säger Maria Jonsson.

Bönderna oroas över skörden och att maten inte ska räcka till alla djuren.

– Det här är en helt ny situation för Sverige. Oftast så man kan frakta foder från en landsände till en annan, men nu är det torrt överallt, säger Maria Jonsson.