TT-Inrikes

Många år innan civilförsvaret rustats upp

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) tar det många år innan civilförsvaret har rustats upp igen. Han ser också vice statsminister Isabella Lövins (MP) debattartikel om att Sverige bör underteckna den omstridda FN-konventionen mot kärnvapen som profilering inför höstens val.(TT)

– Vi har lång väg att gå, men vi måste ju börja någonstans, säger Hultqvist om civilförsvaret i Ekots lördagsintervju.

De senaste upplagorna av informationsfoldern Om kriget kommer trycktes på 1980-talet, före Sovjetblockets sammanbrott, men nu ska en ny version snart landa hos alla svenska hushåll.

Hultqvist säger att civilförsvaret rustats ner ännu mer än det militära försvaret sedan 1990-talet, och att det därför tar lång tid att bygga upp det igen.

Det handlar om hela samhällets motståndskraft vad gäller bland annat livsmedel, transporter, sjukvård, försörjningskedjor, skyddsrum och kommunikationer - och samhället ser helt annorlunda ut i dag än på 1980-talet.

Krigsviktiga företag

Hultqvist talar om en naivitet som präglat Sverige, om nyliberalism samt övertro på marknadsliberala lösningar och ny teknik.

Regeringen ska nu bland annat börja peka ut krigsviktiga företag och krigsplacera människor från näringslivet.

– Vi kommer att ta oss an det här problemet och påbörja ett arbete inom kort, säger Hultqvist.

Frågorna är i ropet, och på söndagen börjar den årliga försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen.

"Profilera sig"

Nato, USA och flera andra länder har varnat för att det kan få konsekvenser för samarbetet om Sverige undertecknar FN-konventionen om förbud mot kärnvapen - vilket utrikesminister Margot Wallström (S) vill.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på lördagen klargör Isabella Lövin samma åsikt.

Hultqvist säger att samarbetena absolut inte får äventyras, och hänvisar i övrigt till den utredning i frågan som ska vara klar efter valet i höst.

Om Lövins debattartikel säger han:

– Vi är i ett valår nu och då är det ett behov av olika partier att profilera sig.