TT-Inrikes

Oklart läge i Malmö

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Trots att en överväldigande majoritet av valdistrikten i Sveriges tredje största stad, Malmö, är räknade i kommunvalet är den politiska kartan fortfarande suddig. Det politiska läget i Malmö är högst oklart. Det står klart när 147 av 192 distrikt är räknade.(TT)

Det politiska läget i Malmö är högst oklart. Det står klart när 147 av 192 distrikt är räknade.

Visserligen skulle Socialdemokraterna rent teoretiskt kunna förlora makten, efter 24 år vid rodret. Alliansen har ett övertag - om även Sverigedemokraterna tas med i beräkningen, något det moderata kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar tidigare öppnat för. Problemet är bara att både Centerpartiet, som nu ser ut att ta sig in i maktens korridorer i Sveriges näst största stad med sina 4,2 procent, och Liberalerna (6,0) hittills har sagt att de vägrar att ha med Sverigedemokraterna att göra.

I Malmö ser nämligen Socialdemokraterna ut att få 30,6 procent, vilket är en minskning med 1,9 procentenheter jämfört med förra valet. Precis som i Riksdagsvalet går Vänsterpartiet framåt med 2,5 procentenheter och ser ut att landa på 10,7 procent. Tillsammans med Miljöpartiets 5,3 procent (-3,1 procentenheter) skulle detta innebära att de rödgröna får 30 mandat tillsammans. Moderaterna backar med 1,5 procentenheter och hamnar på 20,8 procent, vilket skulle innebära att Alliansen - tillsammans med Sverigedemokraternas 17,0 procent (+3,3) - får 31 mandat. Men detta förutsätter alltså att Liberalerna och Centern ändrar åsikt, partier som å andra sidan har sagt att det viktigaste av allt är ett maktskifte.

Rättad: I en tidigare version placerades Malmö fel i storleksordningen.