TT-Inrikes

Öland spöar Skottland - satte rekord i whisky

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Baren med flest whiskysorter i världen finns på Öland. Ett hotell i Färjestaden skrivs in i Guinness rekordbok, rapporterar Kvällsposten. Fredrik Norén, hotelldirektör på Hotell Skansen, har arbetat med samlingen sedan millennieskiftet.(TT)

Baren med flest whiskysorter i världen finns på Öland. Ett hotell i Färjestaden skrivs in i Guinness rekordbok, rapporterar Kvällsposten.

Fredrik Norén, hotelldirektör på Hotell Skansen, har arbetat med samlingen sedan millennieskiftet. År 2001 slogs rekordet för flest whiskyflaskor i Sverige.

Arbetet har pågått sedan dess och den 11 juni i år kom kontrollanter till hotellet för att räkna flaskorna, med oberoende vittnen och filmkameror. Då stod det klart att hotellet slagit världsrekord i flest whiskysorter i en bar med marginal - 1 179 sorter, jämfört med det tidigare världsrekordet 1 031, som hölls av Glenesk Hotel i Edzel, Skottland.

– Det känns väldigt skönt att äntligen kunna säga att vi är den största whiskybaren i världen. Men jag kommer inte våga säga det högt förrän diplomet är överlämnat, säger Fredrik Norén till Kvällsposten.

På fredag anländer en representant för Guinness för att överlämna ett diplom.

Tidigare världsrekordinnehavare var Glenesk Hotel i Edzel, Skottland.