TT-Inrikes

Pappor allt mer hemma med sina barn

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Under de senaste tio åren har papporna - långsamt men säkert - tagit för sig allt mer av föräldrapenningen. I dag tar papporna ut nästan 30 procent, visar siffror från Försäkringskassan.(TT)

I Försäkringskassans uppdrag från regeringen står det att myndigheten ska verka för ett jämställt användande av föräldrapenningen, det vill säga den betalda lediga tid som varje förälder ha rätt till att vara med sina barn.

Det går åt rätt håll, konstaterar Försäkringskassan inför fars dag nu på söndag. Men fortfarande är målet långt ifrån nått.

"Att papporna i dag inte ens tar ut hälften av de dagar de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen", säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

För enligt den senaste statistiken är pappornas andel av föräldrapenningen 27,6, att jämföra med mammornas 72,4. För tio år sedan var motsvarande andelar 20,9 respektive 79,1. Det innebär att pappornas andel ökat med 33,2 procent.

"Vi ser en stadig ökning av andelen dagar med föräldrapenning som betalas ut till papporna. Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen", fortsätter Niklas Löfgren.

Lomma är den kommun i riket med högst andel föräldradagar som tas ut av pappor - 33,2 procent - medan Dals-Ed hamnar lägst med 19,5 procent.