Annons
Nyheter

Lövtunn majoritet räddar Löfven inför EU-möte

Statsminister Stefan Löfven (S) får kritik av nästan hela oppositionen inför EU-toppmötet i Göteborg. De anklagar honom för att driva fram mer överstatlighet. Hans majoritet för att ställa sig bakom deklarationen om sociala rättigheter är lövtunn.(TT)
Publicerad 15 november 2017
””

Visst är majoriteten tunn, medger han, men det är ändå en majoritet.

””

Ulrika Karlsson (M) varnar för att deklarationen, kallad den sociala pelaren, i förlängningen öppnar för att mer makt flyttas till EU.

””
Annons

Löfven sade i mötet med EU-nämnden att han är glad och stolt över att det på fredag är dags för toppmöte om rättvisa, jobb och tillväxt i EU. Ett unikt möte, hävdar han, som han dessutom själv är en av initiativtagarna till.

””

"Unikt toppmöte"

Löfven understryker att toppmötet inte bara är ett möte för EU-ländernas stats- och regeringschefer. Även representanter för civilsamhället, för arbetsmarknadsparter och unga är inbjudna, liksom riksdagspartierna.

På toppmötet ska EU-ledarna underteckna en deklaration med 20 principer för ökade sociala rättigheter. Denna sociala pelare handlar om tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor och social trygghet. Det har EU tagit upp förut, men nu samlas det i ett dokument.

Varnar för överstatlighet

M, C, KD och SD varnar för att deklarationen leder till ökad överstatlighet i EU. De anser att EU-kommissionen kommer att använda den som stöd för lagförslag.

Centerpartiets Eskil Erlandsson säger att både han och Löfven med sin erfarenhet vet att politiska projekt som sjösätts förr eller senare fylls med innehåll. Så fungerar det.

””

Han varnar för att till exempel en ultrakonservativ regering i Polen skulle kunna få inflytande över EU-direktiv och abortregler.

Även Kristdemokraterna har invändningar.

””

Anständighet

Annons

Men Liberalernas Tina Acketoft håller inte med.

””

Sverigedemokraterna beklagar den "sociala pelaren".

””

Löfven understryker att det inte handlar om mer makt till EU, men att det är viktigt med samarbete mellan EU-länder för att skapa bättre villkor för EU:s löntagare.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons