TT-Inrikes

Röstar om Turkiets framtid - från Sverige

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det pågår febril politisk aktivitet i Turkiet inför nästa veckas president- och parlamentsval. Men röstningen har redan inletts bland diasporan och i helgen har turen kommit till Sverige.(TT)

Det pågår febril politisk aktivitet i Turkiet inför nästa veckas president- och parlamentsval. Men röstningen har redan inletts bland diasporan och i helgen har turen kommit till Sverige.

64-årige Recep Tayyip Erdogan har suttit vid makten i över 15 år, först som premiärminister och nu som president. Men i årets val utmanas han av en rad oppositionspartier som gått samman för att försöka få igenom ett maktskifte.

Nästan 40 000 människor är röstberättigade i Sverige och vallokalen är förlagd till Kistamässan i Stockholm. Där får arrangörerna hjälp av polisen som kommer att finnas på plats för att se till att valet avlöper utan störningar.

– Vi är inte oroliga, men kommer att vara där med flera olika kategorier av polispersonal för att kunna förebygga och omhänderta om det skulle hända någonting. Men jag känner mig trygg i att det kommer att bli ett lugnt genomförande, säger polisinsatschef Johan Lundström.