TT-Inrikes

SMHI: Kallt dygnet runt och snökanoner

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Strikt meteorologiskt har våren redan nått Skåne, men nu stundar andra tider - sibirisk kyla till och med, enligt SMHI. Dessutom väntas en och annan snökanon. Kall luft österifrån ger minusgrader över hela landet, dygnet runt. Sådana 24-timmarsperioder kallas nationella isdygn.(TT)

Sådana 24-timmarsperioder kallas nationella isdygn. SMHI spår att temperaturen understiger noll hela nästa vecka, och att vi därmed får en nationell isvecka. Det händer inte så ofta - sedan 1950 bara sex gånger. Värst var det i februari 1970 då vi hade tio nationella isdygn i följd.

– Redan i helgen får vi mer kalluft österifrån, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Kallast blir det längst i norr med temperaturer på runt 20 minusgrader i början av nästa vecka. Mildare väder väntas i Mellansverige och de södra delarna av landet: från några få minusgrader till -10.

De låga temperaturerna, i kombination med kalla vindar, gör att det finns risk för nedisning av fartyg i annars isfria delar av Östersjön. Stora mängder snö väntas också på sina håll. En klass 1-varning är utfärdad för Jämtland.

– Och kommande dagar ser vi att ostliga och nordostliga vindar ligger på från havet. Det gör att snöbyar, som byggts upp över havet, drar in över land. Då får man den här effekten med så kallade snökanoner, framför allt längs Svealands- och Götalandskusten, säger Sandra Andersson.