TT-Inrikes

Tonårspojke döms för våldtäkt mot kvinna

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 17-åring döms för våldtäkt mot en kvinna i Malmö. Fallet är en av flera misstänkta gruppvåldtäkter i staden, men det enda ärendet som hittills har nått till åtal och fällande dom.(TT)

Den nu 17-årige pojken döms till tio månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt mot en kvinna i en föreningslokal i stadsdelen Lindängen i början av februari i år. Polis och åklagare är övertygade om att fler var inblandade i gruppvåldtäkten, men brott har inte gått att styrka för de andra misstänkta.

Fem misstänkta gruppvåldtäkter

Enligt domen från Malmö tingsrätt är det utrett att fler personer var i lokalen vid tillfället, men det finns inte tillräckligt med bevis för att fler personer "aktivt deltog i våldtäkten".

Fallet i Lindängen är en av fem misstänkta gruppvåldtäkter som polisanmäldes i Malmö under perioden november 2017-februari 2018. Endast en av utredningarna är aktiv och det gäller fallet där en kvinna misstänks för att ha blivit utsatt för en grov våldtäkt av flera gärningsmän i närheten av en busshållsplats vid Södervärn den 15 november i fjol.

Två andra utredningar har lagts ner. Dels rör det misstanken om en grov våldtäkt mot en 17-årig flicka i stadsdelen Sofielund i mitten av december och dels den misstänkta grova våldtäkten mot en minderårig vid ett grönområde i Segevång.

– I båda fallen gick det inte få fram vem som skulle vara misstänkt och för vad, säger åklagaren Lena Körner till TT.

Falskt larm

I ett tredje ärende - i slutet av december 2017 - medgav den anmälande kvinnan att hon ljög om en påstådd grov våldtäkt. Utredningen lades ner och kvinnan är delgiven misstanke om falskt larm.

Även i maj anmäldes två överfallsvåldtäkter i Malmö. Där uppgav åklagaren i början av juni att man misstänker att en och samma person ligger bakom våldtäkterna.

– Vi tror att det är en och samma gärningsman. Vår arbetshypotes utgår från brottets karaktär och andra orsaker, sade åklagare Ola Lavie till Sydsvenskan.

Ingen misstänkt är i nuläget frihetsberövad för de två överfallsvåldtäkterna, uppger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen, till TT.