Annons
Nyheter

Unik stjärnkrock guldets ursprung

För första gången har forskare sett vad som händer när två neutronstjärnor smälter samman. Explosionen resulterar i gravitationsvågor, ljus och att mängder av tunga grundämnen - däribland guld - bildas. - Man skulle kunna säga att vi har hittat guldets källa, säger professor Jesper Sollerman.(TT)
Publicerad 16 oktober 2017

Det var den 17 augusti som observatorierna Ligo och Virgo i USA respektive Italien registrerade gravitationsvågor från ett område på den södra natthimlen. Tack vare en snabbfotad insats lyckades även ett flertal teleskop i Chile rikta in sig mot samma område.

Astronomerna kunde då se ett ljusfenomen på himlen.

Annons

Allt eftersom jorden snurrade och natten fortsatte österut kunde sedan två andra teleskop på Hawaii ta över. Under veckorna som följde gjordes omkring 70 observationer under vilka forskarna kunde följa hur ljuspunkten utvecklades för att till slut avta i styrka och tyna bort.

Forskarna är övertygade om att både gravitationsvågorna och ljuset kom från en och samma källa: två kolliderande neutronstjärnor i en galax 130 miljoner ljusår bort.

Krusningar

””

Upptäckten gjordes alltså med hjälp av gravitationsvågor som bäst kan beskrivas som krusningar i rumtiden. De skapas av massor i rörelse. I dag kan bara de allra mest intensiva vågorna upptäckas, det vill säga sådana som alstras av snabba hastighetsförändringar hos väldigt tunga objekt.

Trots att existensen av gravitationsvågor förutsades av Albert Einstein påvisades de för första gången år 2015 vid Ligo-anläggningen i USA, en upptäckt som belönades med årets Nobelpris i fysik.

Visserligen har forskarna registrerat gravitationsvågor vid fyra tidigare tillfällen, men detta är första gången som man använt sig av dessa vågor för att hitta två kolliderande neutronstjärnor.

Champagne

Enligt Jesper Sollerman är observationen helt unik. Fram till nu har det bara funnits teorier om vad som händer när två neutronstjärnor smälter samman.

””

Observationen gjordes i augusti. När Nobelpristagarna utsågs i början av oktober visste de alltså om upptäckten, men de var - som alla andra involverade - belagda med ett strikt yppandeförbud.

””

Observationen publiceras i tidskriften Nature.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons