TT inrikes

Utbränd Åkesson sjukskriven

TT inrikes Artikeln publicerades

SD-ledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven på obestämd tid för utmattningssyndrom, uppger han själv för Expressen. (TT)

Åkesson säger till Expressen att partiledarjobbet länge varit tufft.

– Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runt omkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt, säger han till tidningen.

Han säger också att "motståndares ihärdiga försök att få stopp" på partiets framgångar, mediernas "många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik" och "extremisternas omåttliga hat" är exempel på sådant som tärt.

Martin Kinnunen, SD:s pressekreterare, bekräftar att Åkesson är utbränd och på frågan om hur länge han är sjukskriven svarar han:

– Det är så pass länge att vi kommer att kalla in en ersättare i alla fall.

TT: Vem blir det?

– Det har jag inte koll på, svarar Kinnunen.

Han säger att ersättarfrågan och sammansättningen av riksdagsgruppen är saker som SD håller på att organisera.

– Det återkommer vi till senare i dag.

Åkesson säger vidare till tidningen att han nu har två val:

"Antingen kör jag på som vanligt, med stor risk för att gå sönder på riktigt inom en inte alltför avlägsen framtid. Eller så försöker jag gå till botten med mig själv, städa upp mitt inre och hitta verktyg för att komma vidare", citerar Expressen.

Han säger att han fört samtal med resten av partiledningen och att han inte hyser några tvivel på att partiarbetet kommer att "fungera på bästa sätt även utan min närvaro".