TT-Sport

Duplantis vidare till EM-final

TT-Sport Artikeln publicerades

Armand Duplantis är som väntat vidare till EM-finalen i stavhopp. Svensken var en av tio hoppare som klarade 5,61. - Det kändes bra, det var bra hoppning och jag fick en bra känsla för banan. Jag är glad att jag har det avklarat och nu ser jag fram emot finalen, säger han.(TT)

Svensken rev sitt inledningshopp på 5,51, men tog i det andra och gled sedan över 5,61 i första hoppet.

– Det blåste till och från under uppvärmningen och det var svårt att få till stabil löpning. Det gick sen bättre att springa än under uppvärmningen så jag fick byta till en styvare stav till det andra hoppet, säger Dupantis.

Tror på medalj

Angelica Bengtsson hade svårt att kommunicera med sin tränare Peter Widén under stavfinalen på grund av den höga ljudnivån på Olympiastadion. Armand Duplantis lär inte få de bekymren i söndagens final. Han och hans tränare, pappa Greg, har redan sitt eget teckenspråk i form av siffror.

– Kommunikation är väldigt viktigt. Kan man inte kommunicera med sin tränare blir det verkligen svårt, säger han.

Fem hoppare var felfria över 5,61 i kvalet. Tio totalt tog höjden.

– Några ser väldigt bra ut. Jag tror att man måste ta 5,85 för att ta medalj. Det är ganska högt så det blir ingen lätt uppgift. Men jag är redo, säger han.

– Jag ändrar inte mitt mål, det har känts bra och jag siktar på medalj.

Hör alltid mamma

18-åringen har också sin mamma Helena, som också är hans tränare, på plats i Berlin. Men henne kommunicerar han inte med under tävlingarna. Han bara hör när hon skriker.

– Jag hörde henne skrika innan hoppen. Jag kan alltid höra henne, det spelar ingen roll hur hög ljudnivå det är på arenorna, säger han.

– Det motiverar mig, jag vill alltid göra mamma stolt.