TT-Sport

Frågan till Hegerberg: "Kan du twerka"

TT-Sport Artikeln publicerades

Ada Hegerberg fick den första Ballon d'Or som delades ut till en damspelare. Sedan fick norskan frågan om hon kunde "twerka". Att herrarnas pris gick till Luka Modric var väntat - och läckte dessutom ut redan innan galan hade börjat.(TT)

Nedräkningen inför herrarnas pris var det som upptog i stort sett hela galakvällen, medan prisutdelningen till årets fotbollsspelare på damsidan stökades av desto snabbare.

Men det var i alla fall historia som skrevs och en milstolpe som nåddes när anfallaren Ada Hegerberg fick ta emot Ballon d'Or - Guldbollen. Hon bojkottar sedan förra året Norges landslag, men var en nyckelspelare när Lyon vann Champions League och franska ligan tidigare i år.

– Det är otroligt, ett stort ögonblick för mig, sade hon i tacktalet på galan i Paris.

"Enormt steg"

Hegerberg tackade tidningen France Football som ligger bakom den anrika utmärkelsen, som delades ut för första gången 1956 men som nu inte längre bara är en angelägenhet för herrspelarna.

– Det är ett enormt steg för damfotbollen, sade den 23-åriga norskan som också riktade en hälsning till unga tjejer att tro på sig själva.

Prisutdelningen fick sedan en fadd eftersmak när DJ:n Martin Solveig, en av värdarna för galan, på scenen frågade Hegerberg om hon kunde "twerka".

– Nej, var det korta svaret från Hegerberg som blev uppenbart chockad över den respektlösa frågan.

Herrarnas Ballon d'Or då?

Uppgifter om vem som skulle få priset läckte ut redan tidigt på kvällen. På sociala medier florerade en lista med de 30 nominerade spelarnas placering och poäng - vilket ganska tidigt visade sig stämma. Nedräkningen till vinnaren Luka Modric blev därför en tämligen ospännande historia.

Vann före Ronaldo

Modric har tidigare i år fått Fifas pris som förra säsongens bästa spelare och vann nu närmast före förre lagkamraten i Real Madrid, Cristiano Ronaldo. När Kroatien tog sig till VM-final i somras var det mycket tack vare den lille liraren på mittfältet.

Noterbart är att Lionel Messi, som har fått priset fem gånger och varit topp 3 varje år sedan 2007, bara blev femma i omröstningen. Argentinaren och Ronaldo har tillsammans lagt beslag på priset tio år i följd, men Modric bröt nu den sviten.

Vinnaren av Ballon d'Or röstas fram av journalister runt om i världen.