TT-Sport

Swenn-Larsson välkomnar parallellslalom i VM

TT-Sport Artikeln publicerades

Parallellslalom blir officiell VM-disciplin i Cortina om två år. Något Anna Swenn-Larsson gillar. - Det visste jag inte. Superkul. För mig som kör mest slalom blir det en till gren, säger hon.(TT)

Svenska åkare har genom åren radat upp framgångar i teknikgrenarna slalom och storslalom. Sedan lagtävlingen fick VM-status 2005 har Sverige tagit två silver och tre brons. Framöver ökar medaljchansen om svenska åkare lever upp till sina traditionella styrkor i teknikgrenarna.

Det internationella skidförbundet, Fis, tog på onsdagen beslutet att föra in parallellslalom på programmet i nästa VM.

"Bara positivt"

Anna Swenn-Larsson, med förhoppningsvis många år kvar i pisterna, välkomnar beslutet från Fis.

– Det är bara positivt. Jag har hört att det kanske till och med ska bli en speciell cup i parallellt, säger hon.

Parallellslalom är en gren hon har tränat mer än någonsin tidigare i vinter.

– Jag har försökt hålla i gång det på läger eftersom det är några tävlingar i världscupen. Det är förstås inte lika mycket som jag tränar slalom och storslalom men ju fler tävlingar det blir, desto mer träning, säger hon.

Parallellslalom något svenska åkare är vana vid sedan unga år.

– Det var en del tävlingar under ungdomsåren och det kanske är därför vi har varit bra på det, medan andra länder inte hade de tävlingarna. Nu tränar många andra länder parallellslalom mer än tidigare.

Kombinationen kvar

TT: Är det roligt att köra?

– Alla kan göra misstag och allt kan hända och det gör det kul. Det är man mot man och svårt. Även om man vill fokusera på sin egen åkning blir det att man alltid ser någon i skuggan bredvid sig.

Parallellslalomen passar in i det internationella skidförbundets strävan att modernisera den alpina sporten och göra den mer tv-vänlig. Men att införa en ny tävlingsform i mästerskapssammanhang betyder oftast att en annan måste tas bort ur tävlingsprogrammet.

Länge har det förts diskussioner om att skrota kombinationen (störtlopp och slalom) och ersätta med parallellslalom.

Nu har Fis enats om en kompromiss. Parallellslalomen får grönt ljus men kombinationen får vara kvar över minst nästa VM i Cortina, Italien 2021.