TT-Sport

Överlägsen jetskistjärna vill köra mot herrar

TT-Sport Artikeln publicerades

Hon är bara fyra poäng från att ta hem VM-titeln i jetski och har vunnit de flesta loppen överlägset. Därför sneglar Emma-Nellie Örtendahl på herrserien. - I framtiden vill jag tävla med killarna i stället, det är planen, säger hon.(TT)

18-åringen från Älvängen har inte nerverna direkt utanpå inför de sista VM-loppen i Sharjah i Förenade arabemiraten på tisdag och onsdag.

– Men lite nervös är jag, det är ju nu det gäller. Men jag ska göra som jag brukar så det går säkert bra, säger hon inför avresan.

Gör hon som hon brukar vinner hon loppen, precis som hon gjort sju av åtta gånger i år och oftast med en minuts marginal. Enda missen kom i Denia i Spanien då hon kraschade, men lyckades köra vidare. Hon körde upp sig till fjärde plats.

– Jag ger aldrig upp även om det går åt skogen. Jag tog viktiga poäng där, säger hon.

Besviken tvåa i fjol

Svenskan skulle kunna ta VM-titeln utan att ens ställa upp i finaltävlingarna. För hon leder VM-serien med 46 poäng och om det blir olika segrare i de två loppen är titeln Örtendahls.

Annat var det i fjol då hon också hade ledningen inför sista tävlingen.

– Men det var bara med tre poäng. Då gick motorn sönder och jag slutade tvåa i VM. Jag var väldigt besviken, det kändes tomt och det tog tid att kunna glädjas åt alla framgångar jag trots allt hade under året.

Ny jetski

Till den här säsongen, hennes andra fulla VM-säsong, har hon tränat mycket mer, både i gymmet och på vattnet, vilket gett resultat.

– Körtimmarna spelar stor roll, hur mycket tid man haft på maskinen och förmågan att kunna hantera situationer, säger hon.

– Jag har också en ny maskin. Jag och min teamkompis (norrmannen Stian Schjetlein) är de första som har de här. De är inte serieproducerade utan det är mer hantverk bakom dem och hela utformningen av dem är annorlunda mot alla Kawasaki och Yamaha, säger hon om sin Pro Force-jetski.

Hon säger att jetskin ska utvecklas till nästa år, men menar att nyckeln till framgång är att träna och inte att skruva på maskinen.

– Det är ju ingen idé att kunna köra väldigt fort rakt fram om man inte kan svänga. Man måste kunna hantera maskinerna.

Saknat riktig fajt

Hon känner sig så överlägsen på damsidan att hon börjat fundera på att köra med herrarna i stället.

– Jag körde med herrarna på NM i somras och kom femma så jag vet att jag har där att göra. Det var nog den roligaste tävlingen jag kört i år, det blev fajt på riktigt och jag fick ta i ordentligt.

– Det har jag saknat i år. Jag är ju glad att jag är på den nivå jag är, synd att de andra tjejerna inte matchar det.

Örtendahl har jetski-åkandet i blodet, då pappa Mats tidigare har varit väldigt framgångsrik i sporten. Hon bor i Älvängen i Västergötland och tränar på vattnen utanför Orust och Tjörn där det finns jetskibanor, eller på Göta älv hemma i Älvängen.

– Om det blåser söderifrån och älvvattnet rinner neråt blir det väldigt bra vågor att träna i. Så här hemma i Älvänget tränar jag lite mer på körkänsla och på olika vågor och att hoppa.