TT-Sport

Polis slipper åtal för läktarkatastrof

TT-Sport Artikeln publicerades

Det blir inget åtal mot en brittisk polischef för hans roll i Hillsborough-katastrofen 1989 då 96 Liverpool-supportrar klämdes till döds i samband med en cupmatch mot Nottingham. Ändrade vittnesutsagor och ett dött vittne är åklagarens förklaring.(TT)

Åklagare beslöt i juni förra året att åtala sex personer, däribland fyra högt uppsatta poliser, för deras agerande i samband med händelsen och hur man agerade efteråt. Norman Bettison, som var högste chef vid South Yorkshire Police, åtalades i fyra fall där han skulle ha ljugit om sin roll i efterspelet efter katastrofen och supportrarnas ansvar.

Tragedin inträffade när 2 000 Liverpool-fans släpptes in på en stängselomgärdad ståplatssektion bakom ena målet, trots att Hillsborough-stadion redan var full till sista plats. Många klämdes och kvävdes i trängseln. Polisen skyllde först tragedin på fulla supportrar, något som överlevande och offrens anhöriga förnekat i årtionden. 2016 kom en jury fram till att polisens agerande bäddade för katastrofen.

Nu har åklagare kommit fram till att bevisen inte räcker för att åtala Bettison på grund av flera orsaker.

"Det är bland annat ändrade utsagor från två vittnen samt att ett tredje vittne dött", säger åklagarmyndigheten i ett uttalande.

Att åtalet läggs ner kommer som ett hårt slag för överlevande och anhöriga som kämpat i snart 30 år för att få upprättelse.