TT-Sport

Idrottsministern: "Helt oacceptabelt"

TT-Sport Artikeln publicerades

Sexualbrott inom idrotten ska kunna ge längre avstängningar än de två år som i dagsläget är max, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Sveriges Radio. Idrottsministern håller med.(TT)

I dag gäller två års avstängning inom idrotten även om brottet i sig har lett till ett längre fängelsestraff. Det är alldeles för lite, säger Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll (S).

"Under höstens #metoo-upprop klev många modiga personer fram och berättade om fruktansvärda övergrepp inom idrottsrörelsen. Det är ett misslyckande för både idrotten och politiken. Det här måste hela samhället, även idrotten, kraftsamla emot. Det är helt orimligt med en så mycket kortare avstängning vid övergrepp än vid fusk i idrotten", säger Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar till TT.

Som jämförelse kan brott inom dopning och matchfixning leda till avstängningar på upp till tio år.

"Det är helt oacceptabelt. Det har tagit alldeles för lång tid för idrottsrörelsen att ta tag i dessa frågor. Idrotten ska vara trygg för alla. Jag träffar Riksidrottsförbundet regelbundet och jag kommer givetvis ta upp detta när vi ses inom kort", säger Annika Strandhäll.

Även RF-ordföranden Björn Eriksson vill ha en hårdare straffskala för sexualbrott inom idrotten. Frågan kommer att ta upp på RF-stämman nästa år.

– Jag tycker att den bör vara längre. Jag skulle tippa att man försöker ändra det här till någonting som ligger närmare den typen av straffsatser som man har när det kommer till dopning och matchfixning och liknande, för det har aldrig varit avsikten att vara mjuk i de här frågorna, säger Björn Eriksson till Sveriges Radio.