TT-Sport

Sverige kan ge upp möjlig OS-plats i fotboll

TT-Sport Artikeln publicerades

Efter att U21-landslaget fixat biljetten till Rio 2016 skickade Sverige långt ifrån det bästa laget till herrturneringen i OS-fotbollen. Skulle förutsättningarna se likadana ut inför Tokyo 2020 kommer Sverige att ge bort sin OS-plats, skriver Aftonbladet.(TT)

Förutsättningarna för förbundskaptenen Håkan Ericson var inte de lättaste inför OS. Efter U21-succén på EM hade han plötsligt stora problem att få ihop till en OS-trupp eftersom turneringen inte låg på Fifa-datum och klubbarna därmed inte behövde släppa sina spelare.

Väl i Rio slutade Sverige sist i gruppen och efteråt kom Svenska fotbollförbundet tillsammans med Sveriges olympiska kommitté, SOK, överens om att - antaget att förutsättningarna är desamma - inte hamna där igen.

– Vi slöt en överenskommelse relativt snart efter Rio-OS, med de erfarenheterna vi hade därifrån. Laget som togs ut gjorde sitt allra bästa, men förutsättningarna blev väldigt svåra, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Aftonbladet.

Kvalet till OS är nästa sommars U21-EM och inför mästerskapet måste Sverige meddela om de kommer att utnyttja en eventuell OS-biljett eller inte. Men SOK och SvFF kan komma att tänka om - om det skulle vara så att OS hamnar på Fifa-datum.

– När förutsättningarna är så här är ingen av oss beredda att skicka ett lag. Vi har gett den signalen till IOK (Internationella olympiska kommittén) och SvFF har gjort det till Fifa. Men vi har inte fått en skarp fråga än, så det kan inte kallas ett formellt beslut utan en gemensam inriktning som båda verkar för. Ska vi lägga tid, kraft och image på herrfotboll i OS när det blir så tokigt? Det är också en signal mot IOK att turneringen blir för ojämn, säger Reinebo.