TT-Sport

Andersson om Italien: "Två tuffa matcher"

TT-Sport Artikeln publicerades

Italien i VM-playoff är ingen drömmotståndare för Sveriges fotbollsherrar. Det har gått snart 20 år sedan Sverige senast vann en landskamp mot italienarna. - Det blir två tuffa matcher, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson i C Mores sändning.(TT)

Sveriges fotbollsherrar får möta Italien i playoff till fotbolls-VM i Ryssland 2018. Det blev klart vid dagens lottning i Zürich.

Dubbelmötet avgörs mellan den 9 och den 14 november. Vinnaren går till VM i Ryssland nästa år.

Börjar hemma

Sverige inleder playoff-spelet på hemmaplan, och får försöka knyta ihop säcken i Italien.

– Vi får se i efterhand om det är bra eller dåligt (att börja hemma), säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson i C Mores sändning.

– Det är två tuffa matcher så klart. Men det hade det varit med de andra länderna också. Jag är glad att vi nu vet vilka vi ska möta, nu kan vi börja planera för matcherna.

Italien är kanske inte riktigt samma maktfaktor inom fotbollen som tidigare, men 14 raka VM-slutspel säger ändå en del.

En enda förlust i kvalet, 0-3 borta mot Spanien, räckte för att missa förstaplatsen i gruppen, men Italien får ändå ses som stor favorit inför de två playoffmatcherna mot Sverige. SVT:s expert Daniel Nannskog sade "det kunde inte bli värre" när han skulle kommentera lottningen.

Kennet Andersson målskytt

Janne Andersson säger så här om motståndet:

– Jag har inte tänkt så mycket på Italien hittills, jag har inte lagt energi på det än. Men den italienska fotbollen är bra historiskt sett, de har mycket erfarenhet och är ett bra lag. Det blir tufft.

Det senaste mötet mellan lagen var i EM-gruppspelet 2016. Då såg Sverige länge ut att hålla tätt, men en Andreas Granqvist-halkning gav Éder utrymme att i slutminuterna skjuta 1-0-segern till Italien, som till slut vann gruppen medan Sverige slogs ut.

För att hitta den senaste svenska segern mot Italien behöver man se 19 år, och fem matcher, bakåt i tiden då det blev 1-0 i en träningslandskamp i Göteborg. Målet gjordes av en viss Kennet Andersson vilket säger en del om hur länge sedan det var.

Övriga playoffmatcher: Nordirland-Schweiz, Irland-Danmark, Kroatien-Grekland.