TT-Sport

Sydkorea vill slippa fler kolakarameller

TT-Sport Artikeln publicerades

Efter fotbolls-VM 2014 kastades kolakarameller på sydkoreanerna efter ett misslyckat gruppspel i Brasilien. 2018 i Ryssland kommer det, troligtvis, att krävas en seger mot Sverige för att undvika samma fiasko för "Taegeuk-krigarna".(TT)

Efter att ha tagit en poäng på tre matcher i Brasilien 2014 var det ingen klang- och jubelföreställning när det sydkoreanska landslaget kom hem efter mästerskapet.

För de kolakarameller som truppen bombarderades med var ingen hyllning på något sätt. "Gå och sug på en kolakaramell" som det ropades i samband med kastandet, är en förolämpning i det asiatiska landet.

Fyra år senare är man tillbaka i ett VM-slutspel för att jaga ett annat öde. Hindren i gruppspelet utgörs av Tyskland, Mexiko och inte minst Sverige.

"Måste slå Sverige"

Det är just Sverigematchen den 18 juni som blir nyckeln för ett lyckat sydkoreanskt VM, om man ska tro förbundskaptenen Shin Tae-Yong.

– Jag tror att vi måste slå Sverige om vi ska ta oss vidare. Vi har väntat länge på detta VM, säger Shin Tae-Yong.

Om man backar bandet till hemma-VM 2002 hittar man ett Sydkorea som mot alla odds tog sig till semifinal under ledning av nederländaren Guus Hiddink.

Nu är Sydkorea långt från den nivå man höll då.

"Inte tillräckligt bra"

Bara att ta sig till VM blev ett stökigt projekt, där dåvarande tyske förbundskaptenen Uli Stielike fick sparken på vägen. Och med Rysslandsbiljetten bokad har träningsmatcherna inför mästerskapet, med bland annat 0-0 mot Bolivia senast, inte imponerat.

– Det här är inte i närheten av tillräckligt bra för att kunna konkurrera i VM. Vi är förbi punkten där vi kan ursäkta oss efter en förlust och säga att vi ska göra det bättre nästa gång. Spelarna måste visa mer kämpavilja, sade stjärnan Son Heung-Min efter 1-3-förlusten mot Bosnien.

Frågan är om det var det Tottenhamstjärnan ville förmedla när tv-bilder fångade upp hans heta ordväxling med lagkamraten Jung Woo-Yong i samband med 0-0-matchen mot Bolivia, där mittbacken Kim Yong-Gwon fick agera fredsmäklare.