TT-Sport

Trotjänarna säger farväl i slutomgången

TT-Sport Artikeln publicerades

Ligatitlarna är säkrade och ska firas. Samtidigt blir den avslutande ligaomgången också en källa för vemod och tacksamhet för både Juventus och Barcelona. Två klubbikoner, Gianluigi Buffon och Andrés Iniesta, gör i helgen sina sista matcher för sina respektive klubbar.(TT)

De har vunnit det mesta som går att vinna. De har dessutom gjort det i samma klubb i över ett och ett halvt decennium.

Slutomgångarna i italienska Serie A och spanska La Liga förkunnar inte bara slutet på en lång och krokig ligasäsong.

Det förkunnar också slutet på två individuella epoker inom europeisk klubblagsfotboll.

Kommer inte sluta

Målvaktsstjärnan Gianluigi Buffon har i nästan två decennier varit synonym med sitt Juventus. Men efter 17 säsonger så fick den 640:e matchen i klubben också bli den sista. När ett redan säkrat ligaguld ska firas i den avslutande Serie A-matchen hemma mot Verona på lördag så är det just hans 640:e match.

På en presskonferens i onsdags förkunnade 40-åringen att lördagens match blir hans sista för "La vecchia signora" (den gamla damen) som klubben kallas.

Han tänkte egentligen sluta - men kärleken till fotbollen och viljan att fortsätta verkar fortfarande bestå.

– Det var bara två veckor sedan som jag egentligen hade tänkt sluta med fotbollen, men sedan kom det intressanta anbud både på och utanför planen, säger Buffon, vars framtid därmed fortfarande är oklar.

"Varit i världens bästa klubb"

Oklar är även Andrés Iniestas framtid. Det pratas om både Japan och Kina, men oavsett var han hamnar kommer det vara något helt nytt för den tekniske trollgubben från Albacete.

När han kom till Barcelona var han 12 år gammal. När han lämnar är han 33 - med minst sagt mycket minnen, erfarenheter och framgångar med sig i bagaget. Om inte annat har han mer eller mindre vunnit allt man kan vinna - flera gånger dessutom.

– Jag har varit i världens bästa klubb, och det är jobbigt att säga farväl. Jag funderade länge innan jag bestämde mig. Jag har gett allt för den här klubben och vill tacka den för att ha gjort mig till den jag är, sade Iniesta på sin avskedspresskonferens tidigare.

Torres i skymundan

Barcelona spelar söndag kväll mot Real Sociedad hemma på Camp Nou.

Samma dag, i Madrid, ska en viss Fernando Torres, som valt att lämna Atletico Madrid i jakt på mer speltid, också tackas av efter att ha spelat i klubbens A-lag säsongerna 2001-2007, och 2015-2018. Att det, med all respekt, hamnat i skymundan: Det säger en hel del om både Gianluigi Buffon och Andrés Iniesta.