TT-Sport

Vädret kan skjuta upp Tour de Ski

TT-Sport Artikeln publicerades

Vädret ställer till det för Tour de Ski. Regn och vind kan i värsta fall skjuta upp nästa etapp. - Vi måste säkerställa att vi kan ha en tävling här, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Expressen. Fortsättningen av Tour de Ski riskerar att bli rena vattenskidlopp.(TT)

Fortsättningen av Tour de Ski riskerar att bli rena vattenskidlopp. Enligt väderprognosen skulle det kunna komma 165 millimeter regn under de återstående fyra tävlingsdagarna i Oberstdorf, Tyskland, och Val di Fiemme, Italien.

– Det är bara att försöka förbereda sig mentalt och vända det till något positivt, säger Emma Wikén till Expressen.

Också blåsten oroar

Men det är inte bara regnet som oroar. Nu ser också vinden ut att ställa till det. Enligt Expressen kan det komma att blåsa upp till 30 meter per sekund under onsdagen och det kan få konsekvenser för sprinten i Oberstdorf. I värsta fall att man behöver skjuta upp den.

– Vi måste säkerställa att vi kan ha en tävling här, att det är säkert, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till tidningen och menar att vinden är ett större orosmoln än regnet.

Ett beslut kommer att tas under onsdagsmorgonen.

– Det finns liksom ingen gräns för vindhastighet i samband med tävlingar, som det gör med kyla, utan allting beror på situationen. Det kanske blåser mycket inne i skogen, mindre inne på arenan. Eller tvärtom. Vi får seâ?¦ men som sagt, säkerheten är det viktigaste, säger Mignerey.

Glad vallachef

Det svenska skidlandslagets meteorolog Thomas Mårtensson säger till Aftonbladet att det är "massvis med fronter som kör förbi genom Alperna" de kommande dagarna, men att det är svårt att säga exakt när de kommer.

Åkarna är inte särskilt glada över det väntade regnet, men Sveriges vikarierande vallachef Erik Yngvesson är desto gladare.

– Det är kul. De säger att de ska bli mycket regn i Oberstdorf och det gör ju ingenting. Det är roligt när det blir svåra förhållanden, det tror jag alla som jobbar med vallning tycker. Hellre det än att det är stabilt, säger han till Aftonbladet.