TT-Sport

VR hjälper skadade Premier League-spelare

TT-Sport Artikeln publicerades

VR - virtual reality - är nästa vapen för fotbollsklubbar i Europa. Lag i England, Italien och Tyskland använder VR för att hjälpa spelare tillbaka från skador snabbare.(TT)

Tanken är att skadade spelare genom VR ska uppleva matchsituationer i ett tidigare skede under rehabiliteringen utan att utsättas för fysisk kontakt. Med andra ord är förhoppningen att komma i "matchform" fortare.

– En revolutionär produkt som kommer att hjälpa spelare att komma tillbaka från skador fortare, säger Andy Etches, sportchef på Mi Hiepa, företaget bakom teknologin.

Vid långvarig skadefrånvaro anses spelarnas reaktionsförmåga försämras mycket. Något som man nu hoppas ändra på.

– Vi har hört att reaktionsförmågan kan vara på 60 procent under rehabiliteringen och vi tror att vi kan eliminera det, eller drastiskt reducera, genom att sätta spelarna i matchsituationer.

Tekniken ska kunna återskapa matchsituationer. Mike Phelan, före detta assisterande tränare till Sir Alex Ferguson i Manchester United, är ordförande i ett företag som distribuerar produkten. Han ser även fördelar för tränaren.

– Det är intressant att en tränare får möjlighet att vara en spelare. Som tränare pratar vi med spelarna och visar dem saker, men nu kan tränare faktiskt uppleva samma situationer som spelarna ställs inför, säger Phelan.

Vilka klubbar som använder VR är konfidentiellt.